Transformatie jaren 50 villa te Aerdenhout

Project team: Marije Brans, Jeroen de Vries, Kees Draisma
Locatie: Aerdenhout
Start: 2020
Oplevering: 2020
Status: Bouw uitvoering
Opdrachtgever: Particulier

Opgave voor deze jaren 50 villa was het transformeren van een mooie maar zeer verouderd villa in Aerdenhout, naar een moderne.  De woning is half in een oude duin gebouwd en in de “zeer grote Kruipruimte’ zat enkel een garage. De woning heeft van nature als het ware twee begane gronden. In plaats van een verdieping op de woning te plaatsen, voor de vergrote woningbehoefte zijn de ruimten onder de woning verdiept en omgevormd tot slaap en leef gedeelte voor de kinderen en de bovenste verdieping is enkel aan de achterzijde uitgebreid en herbergt het deel voor de ouders en de woonvertrekken. 

In de jaren 50 waren de verdiepingshoogten behoorlijk laag en was nagenoeg niet geïsoleerd. Door het gehele dak op te tillen ontstaat meer ruimte in de woning, maar is tevens ruimte om extra isolatie aan te brengen. De bestaande muren worden niet verhoogd maar tussen het dak en de bestaande muren komen grasstroken ( afgewisseld met hout) toegevoegd waardoor de oude structuur zichtbaar blijft en en teven extra licht de woning in gebracht wordt.