Transformatie Duinvilla Zandvoort

Project team: Marije Brans, Kees Draisma, Gimill Mual, Ronald van Vlijmen
Locatie: Zandvoort
Start: 2017
Oplevering: 2018
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier

Samenvatting

De bestaande woning was een standaard jaren ‘50 huis op een hele bijzondere locatie in Zandvoort. Gelegen aan de rand van het fantastische duinlandschap had het huis veel potentie voor vernieuwing. Springtij Architecten kreeg de opdracht om dit bestaande huis te transformeren naar een Ibiza style - kubistische en minimalistische villa. De transformatie omvatte de volledige verbouwing van de woning waarmee de uitstraling volledig veranderd werd. 

Concept

Het hoofdvolume van de woning bestaat uit twee witte vierkanten kubussen die in elkaar geschoven zijn. De prominenten glazen invulling verbinden de twee volumes aan elkaar en vormen het vizier naar de duinen. De overige bebouwing omringt het hoofdvolume en is ondergeschikt gemaakt door het gebruik in contrasterende materialisering. 

Ruimten/Gevoel

Het traditionele schuine dak werd vervangen door een 6 meter brede dakopbouw. De begane grond is vergroot aan de achterzijde van de woning en veranderd tot een open vloer plan woonconcept, waarbij alle vertrekken aan elkaar werden gekoppeld. De vrije doorzichten zorgen voor een ruim gevoel waarbij zowel de achtertuin als het duinlandschap aan de voorzijde van de woning prominent aanwezig zijn.

De eerste verdieping werd ook uitgebouwd naar de achterzijde, dat nu ruimte biedt aan drie volwaardige slaapkamers met badkamer en sauna. De ruime dakopbouw zorgt voor extra ruimte op de tweede verdieping. Een verdiepingsbrede slaapkamer geeft uitzicht op de iconische watertoren en het duinlandschap vanuit twee ruime dakterrassen en een en-suite badkamer.

Materiaal

Het exterieur en de tuin zijn meegenomen in de uitstraling van een duinvilla. De bestaande gekeimde bakstenen muren zijn verduurzaamd en afgewerkt met witte stuclaag. De kunststofkozijnen zijn vervangen door antraciet metalenkozijnen met een ranke uitstraling. De vaste houten panelen in de gevel en woninguitbreidingen zijn afgewerkt met verduurzaamd fake noir hout voor een sfeervol geheel.

De woningentree en veranda aan de achterzijde is gelegen onder een balkenplafond met ingelegd glas. Onder de veranda is een vaste lounge rondom een buitenhaard en buitendouche gecreëerd. Het resultaat is een riante woning die de mediterrane sfeer, de openheid en de luxe ademt van een unieke vakantievilla aan de Cote d’Azur of op Ibiza.