Steenbergen

Project team: Gimill Mual, Jeroen de Vries
Locatie: Steenbergen
Start: 2018
Oplevering: 2022
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Koers BV

Henri, Steenbergen

Stedenbouwkundige Context Buiten de Veste is een nieuwe woonwijk in Steenbergen. Een wijk met een gevarieerd aanbod aan woningen. Woningen voor huishoudens met zowel lage, middel als hoge inkomens en zowel in de huur- als koopsector. De woonwijk is gelegen aan de rand van de stad Steenbergen in een groene omgeving. Dit groene karakter komt ook duidelijk naar voren in de inrichting van de woonwijk. Zoals de naam Buiten de Veste al aangeeft, ligt het gebied buiten de Vesting Steenbergen. Te herkennen aan de vestingvorm (stervorm). Het gebied werd voor dit project gebruikt als vloeivelden voor de suikerfabriek van Steenbergen.

Tijdens de economische crisis bleek dat het oude bestemmingsplan niet de gewenste flexibiliteit bood om een switch in het woningbouwprogramma te maken. Daarom is er in die periode een flexibel bestemmingsplan gemaakt. Toen dit in 2018 gereed was, is er ook gestart met de volgende fase. Nog voordat er landelijk werd besloten om zonder gas te bouwen, koos de gemeente ervoor om in fase 2 op deze manier te bouwen.

HENRI In Buiten de Veste, fase 2 was de vraag van onze opdrachtgever een complex van 22 betaalbare huurwoningen, appartementen en studio’s, specifiek bedoeld voor starters. Het duurzame, voornamelijk houten gebouw krijgt de naam HENRI, een verwijzing naar het naburige Fort Henricus.

De 22 woningen zijn oorspronkelijk modulair ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid en betaalbaarheid. Het project omvat veertien woningen met een oppervlakte van 25 m² en acht met een oppervlakte van 37 m². De woningen vallen onder de huurliberalisatiegrens, waardoor ze financieel aantrekkelijk blijven voor jonge mensen die zelfstandig willen wonen en hun wortels in Steenbergen hebben. De woningen worden verwarmd middels een WKO en een collectieve warmtepomp. Elektriciteit komt van de PV panelen op het dak. De energierekening van de woningen kan hierdoor laag blijven, wat bijdraagt aan de betaalbaarheid. Het complex beschikt bovendien over diverse gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een (groenten)tuin met een bankje en een fietsenberging. Deze voorzieningen bevorderen het community-gevoel en de sociale cohesie binnen het complex en de omliggende buurt.

De architectuur van de gevel laat de modulaire opzet van het project zien, met een grotere beukmaat aan de voorgevel, en een kleinere aan de achtergevel. Vanwege het alzijdige situering van het complex verdiende ook de beide kopgevels gelijkwaardige aandacht. Ondanks de ondergeschikte functie heeft de nooduitgang een fraai vormgegeven trap en een pergola, die refereert naar de gevelindeling van de hoofdentree. Woningen op de begane grond hebben toegang tot de tuin, op de verdiepingen zijn expressieve franse balkons aangebracht in dezelfde opvallende gouden kleur als de kozijnen. Naarmate de gevel vergrijsd zullen deze te allen tijde een vrolijk accent in de gevel vormen.

No image