Herontwikkeling Schelpenschuur Zandvoort

Project team: Kees Draisma, Marije Brans
Locatie: Zandvoort
Start: 2017
Oplevering: 2019
Status: opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier

Midden in het dorp stond tussen andere woningen in een ernstig vervallen maar originele monumentale schelpenschuur uit het begin van de 19e eeuw. Vissers bewaarde hun vangst en visserij materieel in dit soort schuren in het dorp. Na het stoppen van de vangstopslag zijn de schuren ernstig verweerd en sinds onderhoud met teer (vaak aangevuld met gebroken schelp) niet meer toegestaan sinds 1998 was de schuur onherstelbaar vervallen. Er is daarom gekozen om de schuur in originele vorm, contour en materialisatie terug te bouwen, uitgevoerd in ge├»soleerde houtskeletbouw op een nieuwe fundering. De gevel is in brede horizontale zwart houten rabat delen uitgevoerd. De oude holle pannen zijn vervangen door pannen van hetzelfde model, kleur en materiaal van fabrikant Monier. 

De schuur is gelijkwaardig opgesplitst in twee woningen die worden vanuit een gemeenschappelijke entree in het midden ontsloten. Op de begane grond zijn er 2 slaapkamers en een badkamer gesitueerd. De verdieping is ingericht als een woonkamer met een dakterras dat uitzicht heeft op de oude watertoren.

De vervallen garage naast de schelpenschuur is getransformeerd tot een woning van drie bouwlagen. De gevel is in contrast met de schelpenschuur minimalistisch ontworpen met strake en eenvoudige lijnen. De gevel is wit gestuct met houten donker geschilderde kozijnen. De kozijnen zijn verspringend ten opzicht van elkaar geplaatst voor een speels effect. Het woonkamer raam steekt een beetje de straat in om het in de gevel te accentueren. De kap is afgewerkt met een eenvoudige zinken dakkapel en strakke zwarte dakpannen.

Half verdiept in het maaiveld zit een slaapkamer met badkamer en berging. Op ander halve meter boven de straat bevind zicht de woonkamer met leefkeuken. Voor in de punt kap is er een dakterras die die straat in kijkt en een aangrenzende slaapkamer met ensuit-badkamer. Het huis oogt aan de buitenkant klein en compact maar is zeer sfeervol en ruimtelijk van binnen.