twee Villa's Zandvoortselaan

Project team: Lars Zwirs, Kees Draisma
Locatie: Zandvoort
Start: 2017
Oplevering: 2021
Status: Verkoop gestart
Opdrachtgever: Maesveste

In Zandvoort zijn nog maar weinig plekken waar je nieuwbouwwoningen kan verwezenlijken. Springtij Architecten kreeg in 2017 de opdracht om op deze unieke locatie twee villa’s te ontwerpen. In 2021 zullen ze worden opgeleverd.

Stedenbouwkundige opzet
Langs de toegangsweg door de duinen naar Zandvoort, de Zandvoortselaan heeft zich door de tijd heen lintbebouwing gevormd. De meest voorkomende woning typologie langs deze weg heeft één laag met een grote kap, waarbij de kaprichting haaks op de weg staat.

De locatie, tegenover de entree van de Amsterdamse waterleidingduinen, was ooit bedoeld als nieuwe entree voor de achterliggende camping. Deze is hier echter nooit gerealiseerd door het groot hoogteverschil met de campinggrond en de positie van de kavel ten opzichte van de rotonde. Stedenbouwkundig is gekozen om de lintbebouwing af te maken met twee extra woningen in het lint. De woningen zijn verspringend van elkaar en ten opzichte van de aangrenzende woningen naar achteren geplaatst en passen zich zo naadloos in het ritme van de bestaande bebouwing langs de Zandvoortselaan. 

Ontwerp
Om goed aan te sluiten op de aangrenzende bebouwing is er gekozen voor één laag met kap. Het duinlandschap, met z’n hoogteverschillen, leent zich er goed voor om de woning half verdiept te onder kelderen, waarin alle dienende functies zoals 4 slaapkamers, 2 badkamers, berging en technische ruimte geplaatst worden. Door het landschap omhoog en omlaag te laten lopen, kan er zowel vanuit de slaapkamers in het souterrain als vanuit de leefkeuken op de begane grond naar buiten gelopen worden. De begane grond ligt ± 1m boven het straatniveau, waardoor een beter uitzicht aan de voor- en achterkant ontstaat op de duingebieden, die aan beide zijden liggen.

De woningen zijn asymmetrisch op de kavels geplaatst zodat aan de zuidkant extra ruimte naast de woning ontstaat. Op de begane grond is daarom de hele gevel op de zuidzijde open.

In de architectuur is gekozen voor een combinatie van oude en moderne elementen. Het betonnen basement dit aansluit op het landschap met daarop en robuuste authentieke gebinten constructie, waar omheen een dak gevouwen is. Het dak loopt door in de gevel met vlakke dakpannen (de een antraciet, de ander bruin-rood). Hierdoor krijgt het de uitstraling van een moderne schuurwoning. Ter plaatse van de woonkamer en de keuken zijn de verdiepingen weggelaten. Hier ervaar je de hoogte onder de kap die door het robuuste gebinte dramatisch wordt benadrukt.

In het middendeel van de woning bevindt zich wel een verdieping die als grote werkkamer of extra slaapkamer (met evt. badkamer) kan dienen met een fantastisch uitzicht over de duinen aan twee kanten. 

Duurzaamheid
Deze woningen zullen tot de duurzaamste woningen van Zandvoort gaan behoren. De bouw van beide woningen gebeurt emissieloos zodat deze geen effect hebben op het aangrenzende natura 2000 gebied. De woningen zijn energieneutraal en hebben een zeer hoge isolatiewaarde en zijn uitgerust met onder meer triple glas en PVT-panelen (zonnepanelen met warmtewisselaar). Houten lamellen beschermen de grote glazen zuidgevels in de zomer tegen directe zonnewarmte.

Vogelvlucht vanuit het noorden