Hotel Paradis Zandvoort

Project team: Kees Draisma, Lars Zwirs, Aaqil Wazir, Ronald van Vlijmen,
Locatie: Zandvoort
Start: 2017
Oplevering: 2022
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: WR Holland bv

Hotel Paradis
2100m2 BVO
61 hotel kamers
1 long-stay appartement
ontvangst- en horecaruimte

In Zandvoort is weinig over gebleven van de grandeur van de badplaatsarchitectuur die Zandvoort in de 19e eeuw op de kaart zette als badplaats voor Amsterdam. Ook na de tweede Wereldoorlog zijn veel van de karakteristieke verandawoningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw in generieke bouwstijl.

Op de gronden van voormalige glaszettersbedrijf Keur aan de Paradijsweg in Zandvoort heeft Springtij Architecten het nieuwe hotel Paradis ontworpen. De Paradijsweg heeft met zijn meanderende gevellijn en diversiteit aan bouwstijlen een echt dorps karakter. De locatie verspreid over meerdere kavels is stapsgewijs aangekocht waardoor ook de planvorming en de realisatie gefaseerd is uitgevoerd. Dit maakte het mogelijk om een ensemble van intrinsiek verschillende plandelen te ontwerpen. De schaal van de bebouwing past goed bij de kleine korrel van de Paradijsweg maar sluit ook aan op de grote schaal van de bebouwing aan de Hogeweg.

De eerste drie fasen die nu zijn gerealiseerd, bestaan uit het Hof, het Pakhuis en de Veranda.

Hof en Pakhuis
Het herbouwde pakhuis en het voorhuis van het Hof sluiten naadloos aan op de oudere panden in de straat. Het, via een poort ontsloten, hofje kenmerkt zich door de meerlaags hardhouten colonnade die op de begane grond als veranda fungeert en op de verdiepingen de buitenruimtes van de hotelkamers draagt.

Veranda
De Veranda bestaat uit een 3 laags en een 5 laags deel welke verbonden worden door een over alle lagen lopende gallerijgevel. De gallerijgevel is geïnspireerd door de 19e eeuwse Zandvoortse badplaatsarchitectuur en de verandahuizen in het Franse kwartier van New Orleans met zijn typerende ronde hoeken. De galerij is uitgevoerd met hardhouten balkons en wit gepoedercoate aluminium balustrade. De over de gehele voorgevel doorlopend galerij fungeert op alle lagen als vluchtroute voor de verst gelegen kamers en vouwt zich rondom een pleintje waaraan de drop-off, de entree, en de horecaruimte is gesitueerd. Hier wordt ook de overgang gemaakt naar het 5 laagse deel dat aansluit op de bebouwing aan de HGogeweg.

Springtij Architecten maakt met haar Zandvoortse projecten een moderne vertaling van de vroegere badplaatsarchitectuur en geeft met Hotel Paradis een nieuwe impuls aan de herintrede van de grandeur in Zandvoort.

binnenplaats, foto Wim Hanenberg
straatbeeld