Oostertuinen Beverwijk

Project team: Gimill Mual
Locatie: Beverwijk
Start: 2013
Oplevering: 2014
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Pre-Wonen

Structuur
Het structuurontwerp van de 13 nieuwe woningen aan de Oostertuinen te Beverwijk is gebaseerd op een volledig uitontwikkeld modulair basismodel. Dit model is verder geoptimaliseerd om aan het projectspecifieke programma van eisen van te voldoen.

De geschakelde woningen worden uitgevoerd met een stramien van 5.4 meter. Om de ruimte op de beganegrond zo veel mogelijk te optimaliseren is ervoor gekozen deze 1,2 meter dieper uit te voeren dan de verdieping. De entreezone is geoptimaliseerd door de trap in gesloten uitvoering in de woonkamer te laten steken. Deze traprichting geeft op de zolder een iets groter volume dat naar wens kan worden ingezet voor een grotere slaapkamer of voor meer bergruimte. De badkamer op de eerste verdieping is aan de straatzijde georiënteerd en is van een raam voorzien ten behoeve van extra comfort.

Context
De bebouwing wordt voorgesteld op de hoek van de Oostertuinen en de Huidenlaan. De noordoostgevel is gericht op de Oostertuinen met een breed profiel van rond de 40 meter met tot 4 rijen geplante hoge platanen. De kop van de bebouwing is georiënteerd op het zuidzuidoosten en kijkt uit op een plantsoen met voetbalveld.

De grote breedte van het straatprofiel van de Oostertuinen laat toe dat voor een opgetilde zadelkap wordt gekozen. Op de 2e verdieping kan hierdoor op de zolderkamer ook ramen aan de gevel worden geplaatst.

Op een aantal plaatsen wordt een sprong in de gevel geïntroduceerd. Hierdoor wordt het volume opgedeeld in vier delen en wordt de beleving van de gevellengte verkort. Op deze manier wordt meer aansluiting gevonden bij de bestaande structuur, zoals de woningen aan de noordzijde van de Oostertuinen.

Verschijningsvorm
Twee soorten metselwerk benadrukken de sprongen in de gevel. Elke woningentree is met uitstekend metselwerk ingekaderd. Het twee verdiepingen hoge kader zorgt voor herkenbaarheid van de individuele woning en geeft de woningen een meer stedelijke uitstraling.

De voortuin van de woning is afgebakend met een betonnen keerwand op zithoogte. De afwerking van deze wand met een hardhouten balk nodigt uit om op te zitten.

De kopwoning aan de Huiderstraat is verbijzonderd, zonder dat hiermee een grotere woning wordt gemaakt. Met extra ramen vanuit de woonkamer, hal en badkamer wordt de woning meer op de Huiderstraat georiënteerd. Bij wijze van knipoog naar de originele bebouwingstypologie van deze wijk is een schoorsteen geplaatst die het trappenhuis van de laatste woning met drie gekleurde ramen aanlicht. Vanuit de straat is deze schoorsteen niet alleen een hoogteaccent, maar ook een kleuraccent, met de ramen die zijn uitgevoerd in glas-appliqué.

Detaillering en materialisering
Er is gekozen voor metselwerk met twee  steensorteringen. De oppervlakstructuur van het metselwerk is genuanceerd: Een patroon van uitstekende strekken geeft al vanaf veraf een speels karakter aan het blok, terwijl plaatselijke vlakken verticaal metselwerk als rollaag of vlakvulling bijdragen aan de geleding in de gevel.