Badhuisplein Zandvoort

Project team: Kees Draisma, Gimill Mual, Marije Brans, Klenisa Galica
Locatie: Amsterdam
Start: 2013
Opdrachtgever: Gemeente Zandvoort

Herinrichting van het Badhuisplein Zandvoort
Het huidige karakter van het badhuisplein wordt bepaald door de identiteitloze zakelijke architectuur tijdens de wederopbouw gerealiseerde appartementengebouwen en het anonieme glazen casinogebouw.

Hernieuwde Zandvoortse identiteit
Met de beoogde herinrichting wordt gezocht naar het terugbrengen van de kwaliteit die de oorspronkelijke boulevardbebouwing hun karakter gaven. Iconische gebouwen worden vrijstaand geplaatst in een hoogwaardige openbare ruimte die de boulevard opnieuw verbindt met de het achterliggende dorp.

De architectuur van de gebouwen wordt geïnspireerd op een aantal vooroorlogse Zandvoortse gebouwen, zoals het Grand Hotel, het Badhuishotel en oorspronkelijke bebouwing aan de oude Strandweg en geven het plein een nieuwe zandvoortse identiteit. Er is bewust afgeweken van  de modernistische stijl; De gekozen compositie met de bestaande wederopbouw architectuur van de middenboulevard zorgt voor een nieuw evenwicht tussen nieuw en oud.