Ons Podium Amsterdam

Project team: Kees Draisma, Gimill Mual, Jarno van Essen, Maarten Vermeulen, Sjors Onneweer, Marije Brans
Locatie: Amsterdam
Start: 2013
Opdrachtgever: CV Ontwikkelsamen Podium UA

Podium Lelylaan
De locatie van zelfbouwkavel Ons Podium is onderdeel van het stedelijk vernieuwingsgebied Lelylaan. Het project wordt gerealiseerd op één van de locaties van het voormalige Calvijn Juniorcollege.

Berlage meets van Eesteren
Ons Podium ligt midden in de overgangszone tussen Nieuw west en Oud zuid. Met het ontwerp van Ons Podium wordt aansluiting gezocht bij de architectuurstijlen die deze gebieden kenmerken. De geometrische gevelindeling refereert met de horizontale banden aan de modern functionele zakelijke architectuur die Nieuw West typeert terwijl de het geprofileerde en genuanceerde metselwerk refereert naar de bebouwing in oud zuid.

Begroeide gevelvlakken
de horizontale banden worden gevormd door naar buiten gevouwen plantenbakken van metselwerk Alle bewoners krijgen zo een persoonlijke “geveltuin’.

Duurzaam
De woningen van Ons podium scoren hoog op de gemeentelijke menukaart duurzaam bouwen. dit is bereikt met een aantal energiebesparende maatregelen zoals een hoge isolatiewaarde, vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming,  3 dubbele Hr+ beglazing en zonnepanelen op het dak. De groene gevel wordt van water voorzien via regenwateropvang op het dak waardoor het gebouw bijdraagt aan een regenbestendige wijk.

Keuzevrijheid
Alle bouwgroepleden hebben vrijheid gekregen om middels schakelen van eenheden de grootte van hun appartement te bepalen. Ook is iedere bewoner individueel begeleid in de indeling van het appartement wat heeft geresulteerd in 49 unieke appartementen.